A cigányzene hugarikum. A cigányozás ne legyen az! Olvashattuk nemrég a plakáton. De ha megnézzük, milyen hagyományai vannak a cigányozásnak, láthatjuk, hogy biztosan vannak még nemzetek, akik cigányoznak, de így, mint mi, kevesen, és hát cigányzene is van máshol, mégis hungarkium lehet a plakát szerint, szerintem a cigányozás is legyen az!














 


 

 

 

 

 

Papp Viktor: Ady és a zene (1919)

Cigányos mulatozásoknál mindig ügyes ravaszságokkal tudott kényszeríteni nóták hegedülésére is. Talán senki rajta kívül. Legutoljára „Csókolom a kis kezedet” kezdetű nótát játszottam neki, előttem most is érthetetlen kívánságából. Néha annyira vágyott a zenére, hogy olyan vágyakozást még alig is láttam. Ez az időszak a Léda asszonnyal való szakítás utáni volt. Akármilyen zene, de zene kellett neki, s ha nem volt más megoldás, a Folies Caprices télikertjében amerikai és angol táncokat húzatott magának – rogyásig. Ahogy szokta mondani, ezek a „nigger nóták” üdítik. Igen szerette ó-hangú, nemes hegedűmet. (...) A debreceni s nagyváradi zenei hatásokat nem tudom pontosan ellenőrizni. Valószínűleg sok-sok mulatozás, sok-sok ital és sok-sok cigányozás. Más város, más nő, más cigány. Ez volt körülbelül ennek az ős cigánybölénynek akkor élete. Váradon egy-két jobb operettet és kisebb operát is hallott. Itt érdekesebb feljegyezni való, hogy névtelenül kabaré dalszövegeket is írt Ady. Akkoriban Baumann kupléénekes Váradon színészkedett s ő dalolt e szövegekre. Ki írt hozzá zenét, nem tudom. Baumann fog rá emlékezni. Úgy rémlik, könyv nélkül tudja Baumann e szövegeket, mert Ady a kéziratot széttépte. De azért szívesen beszélt erről a verselési viccéről.

Cigányozás:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sama.blog.hu/api/trackback/id/tr691511152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása