Faludy György: Kádárhoz!

2009.10.23. 23:28

 Egy helytartóhoz 25 év után 


Haynaunak indultál. Ez rég volt, mondják 
Megszédültél. Naftalinba tetted 
a kötelet s elõkerült a kolbász. 
Azt hallom, hogy szeretnek.

Trézsi anyánk! Jó öreg Ferenc Jóska! 
Tisza István: esze mint a borotva! 
Bölcs vezetõnk, Rákosi! 
Ha az ember meg nem szökik, megszokja.

Szabad utazni, csendesen morogni 
s lopni - várhatsz-e helytartótól többet? 
Olbrich, Bierut, Gottwald, Ulbricht, Novotny: 
mind elmarad mögötted.

Álnok vagy, szkizofrén, provinciális 
s hazug. Opportunizmusod csigája 
hány szovjet elvtárs nadrágján mászott fel! 
Rendszerint nem hiába.

Erős vagy. Néked a hatalom minden,
Más nem számít. Ezért, hogy alkirályi
Székedből még legjobb barátaid  sem
Tudtak kiintrikálni

Egy népet segítettél megalázni 
az orosznak. Függetlensége álmán 
tipródsz fölényes közönnyel, mint Pálffy, 
Bach Sándor, Tisza Kálmán.ű

A szabadság csodaszarvasát ûztük 
négyszáz éve. De ki fut most utána? 
Te érted el. Szívós vagy. Egy országot 
toltál át Ázsiába.

Tied a jelen. Agycenzúrázott 
múltaddal mint vagy? Olykor, esti csendben 
hallod-e újra, ahogy Rajk barátod 
nyakcsigolyája reccsen?

Ha altatóval sem tudsz már aludni: 
Tóth Ilonka sóhaja utolér-e, 
s Losonczy hörgése, akinek kását 
töltettél tüdejébe?

Mint víz alatti, elmerült harangok: 
hintáznak-e hajnal fele agyadnál 
a tizennyolc esztendõs iskolások, 
kiket felakasztattál?

És a jövõ? Aki még el nem gárgyult, 
az ismeri a kilövõpályákat, 
miket a ruszkik szerte Dunántúl 
gyér erdeibe vágtak.

Ha háború jön, rajtunk kezdik. 
A föld olajfestéke hámlik. Izzó szõre 
leperzselõdik. A Balaton fölforr, 
gázfelhõ lesz belõle,

a városok rizsporrá kenõdnek szét, 
halálsugarak csapnak fel az égre, 
és nem marad se sir, se rom, sem emlék. 
Más nem lehet a vége.

Mit bánod ezt? Amíg élsz, zsíros torkok 
csámcsognak körül és ha meghalsz, tested 
dísz sírba kerül. És hol vannak õk már, 
akik utat kerestek,

 

hogy nagyhatalmak öngyilkos viszálya 
közt magunkat békésnek és szabadnak 
tudjuk egyszer? Nagy Imre így kívánta. 
Õt is felakasztattad.

Faludy György 
(Toronto 1981)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sama.blog.hu/api/trackback/id/tr431470877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ILLED 2009.10.25. 19:12:25

Hülyeség, hogy nácik (a belinkelt oldal ezt írja), de nálam ezzel leírta magát a Jobbik.

Minimum idióta aki Faludyt magyarellenesnek tartja, és az a párt, aki egyből nem dobja ki a soraiból az ilyen idiótát, az szar párt.

Kedvenc versem Faludytól az Óda a magyar nyelvhez (ettől hemzseg egyébként most a net)

Dr. Zoidberg 2009.10.26. 00:32:18

"Among the key elements of Nazism were anti-parliamentarism, Pan-Germanism, racism, collectivism, eugenics, antisemitism, anti-communism, totalitarianism and opposition to economic liberalism and political liberalism."
wiki

Neked csak az náci, akin egyenruha van? Monnyuk vannak köztük egyenruhások is. De tényleg, te, hogy definiálod a nácit és miért az szúr szemet az egészben, hogy nácinak nevezik őket? Ha már pl a zsidó kategóriát elég szavatosan kezeled? Bírom ezt a szerecsen-mosdatást.. Nem csak a párt szar, az eszmék és a módszerek azok. Cenzúra? Gárda? Cigánybűnözés, meg zsidótőke? Láttunk már ilyet, érdemes nevén nevezni..

Dr. Zoidberg 2009.10.27. 17:12:56

Mi történt a vitakészségeddel? Leköt a suli? Utálok magamnak blogolni. :)

ILLED 2009.10.29. 21:27:30

:D Aszittem durvább lesz a válasz...

Nekem az náci aki a Hitler féle NSDAP-vel megegyező, vagy nagyon hasonló elveket vall és egy vérségi alapon szervezett állam világuralmára törekszik.

A Jobbik nem ilyen. Szimplán idióták, ha pl. nem dobják ki soraikból az ilyen, és ehhez hasonló műveletlen hülyéket.

Az, hogy nevén nevezik a dolgokat, lásd cigánybűnözés, zsidótőke csak azért zavar, mert sok hülye ebből arra következtet, hogy a Jobbik ezalatt azt érti, hogy minden cigány bűnöző, minden zsidó gonosz spekuláns. Pedig nem ezt érti, ezt ugyanolyan hülye aki nem érti ha pont Jobbikos, ha pont Jobbik ellenes.

És mondhatod, hogy te jó ég elszabadul a pokol, ha jön a jobbik, mert gárdistákkal lövetik majd a Dunába a zsidókat, cigányokat, de ez megmosolyogni való naivság. Nem olyan időket élünk. Azt a kort meg egyszer, s mindenkorra le kéne tudni, mikor nincs szólásszabadság, és nem mondhatod ki, hogy cigánybűnözés, vagy zsidótőke.

Bibó István megmondta: "Demokrának lenni annyi, mint nem félni." Vitázz ahelyett, hogy tabukat állítasz fel!

És félreértés ne essék, nem vagyok Jobbikos, sőt szimpatizáns se, sőt, Jobbik-ellenes vagyok, de a hülyeséget, főleg a barátomtól, nem szeretem.

Dr. Zoidberg 2009.10.29. 22:30:04

Nekem náci, aki származási alapon gyűlöletre úszítja, az erre amúgy fogékony embereket, pl olyan kifejezések használatával, mint a cigánybűnözés vagy a zsidó tőke. Szerintem az álnaívság pont az, hogy azt feltételezzük, hogy az emberek okosak és ez alapján nem fogják utálni a cigányokat és a zsidókat még jobban, meg nem fognak álltalánosítani, aki meg mégis az egy hülye és föl kell világosítani. Nem fölvilágosítani kell, hanem nem rájáccani az amúgy is lappangó gyűlöletre.

A Jobbik tök mindegy mit ért alatta, valószínüleg semmit, de szerintem nem a szólás szabadság, és a dolgok kimondása miatt használja, hanem pont a gyűlöletben rejlő, bűnbakereső szavazatszerzés potenciálja miatt. Ezt nem látni az összekacsintó naivság, még ha hozzá is tesszük, hogy persze Jobbik ellenesek vagyunk.

Ennek az országnak nem a 'cigánybűnözés' vagy a 'zsidótőke' a legnagyobb baja. A cigányok szegénysége és jó részüknek a kultúrán kívül szorultsága, és ennek következményei a többségi társadalommal való összeférhetetlenség probléma ugyan, de mindjár más ha így mondjuk és mindjárt problémacentrikusabb és ésszerűbb, a gyűlölködés helyett a megoldás felé vívőbb, és ezt nem látni szintén butaság.

És szó nincs róla, hogy erről nem lehetett beszélni, a szociális szféra 20 éve szajkózza, hogy meg kell szüntetni a mélyszegénységet és föl kell számolni a vidék zárványtársadalmát, csak épp ez senkit nem érdekel, ellentétben a cigányozással. Ezzel nem a probléma tabu sága dőlt le, hanem a probléma kezd bekerülni a köztudatba amit nevezhetnénk jó fejleménynek is, ha nem járna együtt egy valódi tabu ledöntésével, a gyűlölködés, kirekesztés, faji alapú megkülöböztetés tabujának kiírtásával. Szerintem ettől a helyzet inkább romlik.

A zsidótőke mindig is egy humbug volt és igazi náci duma szerintem, mer' nem csak az náci aki a párt tagja volt (ez is álnaívság), hanem aki terjeszti, fölvállalja, összekacsint ezekkel az eszmékkel.

Mint ahogy nem csak az a kommunista aki mszmp tag volt, hanem az is, aki államosítani akar, vagy a proletaritásu, (a zemberek?) hatalmáról papól, és mondjuk gazdasági nonszenszeket akar beadni a jónépnek hamis prófétaként. Ilyen értelemben a Jobbik egyszerre náci és komcsi, de hát a nemzeti-szocializmustól ez ugye nem is esik távól, itt nem nagyon van jobb és baloldal.

És mondhatom, hogy elszabadul a pokol, de ilyet nem mondtam, ezt sokadszorra akarod rámkenni, de visszautasítom, ez csak arra jó, hogy bagatelizáld az álláspontom, és csalárd érvelés.
(www.szabadgondolkodo.hu/gyik/csalard-ervelesi-technikak.php#4, ha már a vitánál tartunk. :) )

Szóval szerintem a szólás szabadság lényege nem az, hogy bármit kimondhatunk, hanem, hogy kimondhatunk bármit, ami nem veszélyezteti a másik bármilyen egyéb szabadságát. A zsidótőke, és cigánybűnözés bizonyítottan nem ilyen dolgok, ne ringasd magad abba, hogy milyen faszán döntjük a tabukat, ez igazi punk hozzállás.

Én nem félek, pedig szerintem amúgy ez elég félelmetes, és igen most nem olyan idők járnak, bár néha jól megrázza a történelem keze a homokórát és minden fölkavarodik, szóval ha oroszország vagy kína megindulna, és úgy hozná a szükség, hogy helytartókra van szükségük nálunk, akik mondjuk rendet tartanak a kissebségek között, nem engednek az arab nyomásnak és erős kézzel elnyomják a szabad sajtót és a polgárságot, nem kérdés melyik vernyogós orgánumú bombanőt választanák vezérnek, és melyik pártot.. Mondjuk van nekünk kis-Putyinunk is.. .)

Dr. Zoidberg 2009.10.29. 22:35:56

Jah a nyugat ellenességről nem is beszélve, az oroszoknak jönnek a legjobban ezek a 'radikális' pártocskák amik nacionalizmusuk miatt még egymással sem képesek összefogni, akik mögé tömegeket is lehet szervezni, akik nem kérdeznek, nem okoskodnak, sőt örülnek kb. ha megmondják nekik mit kell csinálni, és persze ha megkapják az áhított hatalmat. Kurvára nem csodálkoznék ha oroszország támogatná ezeknek a pártocskáknak egy részét, nem csak európát lehet így megosztani, de az egyes államokon belül is szépen megosztja a lakosságot náci-szimpatizánsokra (végre friss, szókimondó, tisztességes, nemkorrupt - /ádehogy/ fiúk) és antifasisztákra, szóval tökéletes bármilyen világhatalmi terveket szövő nagyhatalomnak.

Mr_Master · http://pszichoblog.blog.hu 2009.10.31. 17:54:33

engem inkább az érdekelne, hogy Barna mikor küldi be az "arany fostalicska díj" reményében a jóöreg szentistvánbazilikás szóviccet ide: szovicc.blog.hu/

Mr_Master · http://pszichoblog.blog.hu 2009.10.31. 18:01:07

amúgy elég erős a mezőny amint ebből is láthatjátok:

"Az űrhajó kapitánya egy erdőben landol, pont egy őz epéjén és azt mondja: Nevem Kirk-özepén állok."

Dr. Zoidberg 2009.11.01. 19:46:13

pfff.. :)

a témánál maradva:
"A szélsőjobb itt tart. A Vezér kordont bont, a kisnácik meg egyenruháznak, masíroznak, avatnak, cigányoznak, zsidóznak, biziznak, most éppen könyvet akarnak égetni... És nagyon megsértődnek, ha nácinak minősítik őket. De miért is?"
comment innen:
nol.hu/belfold/harcra_fel_-_cimmel_konyvrongalasra_buzdit_a_demokrata_cikkiroja

Amúgy a zsidóevő szörnyes írásoddal is a za baj Illed, hogy megint az a hamis érvelési technika jön elő, hogy két szélsőségként mutatunk be két álláspontot, mely között ott az üdvözítendő közép, amit te képviselsz. Csakhogy a hozzám hasonlóan gondolkodók közül elég kevesen vízionálnak zsidóevő szörnyeket, a jelen körülmények között, egyszerűen nekünk az erre való uszítás, cinkos összekacsintás és járulékos néphülyítés is sok, és ha nem lenne külső nyomás, akkor ebből következően még a zsidóevés is eljöhetne, hisz ez a társadalom önmagát nem tudná láthatólag megvédeni ettől, ennél kisebb bajoktól sem tudja.

Szóval sajna a zsidóevő szörnyekre egyrészt volt példa, másrészt naponta hallhatjuk, hogy kik magunkfajták, kik nem, kiknek a könyveit kell betiltatni, kik ölik a szegény palesztínokat, a cigányokat meg éppenséggel lődözik (persze biztos az nbh, jobb dolga sincsen).. Ezt mitológiának nevezni, elég ferde látásmód, miközben a zsidótőkére és a többi idétlen sztereotípiára, joggal mondhatjuk hogy előítéletektől hemzsegő összeesküvés-elmélet.

Na csak ennyi még.

ILLED 2009.11.04. 19:07:26

Nem állítom, hogy tisztán látom a magyar társadalom keresztmetszetét, és pontosan tudom, hogy többen állítják-e a zsidóevőket, vagy éppen többen a szabadkőműves világuralmi zsidótanácsot, de az biztos, hogy mindkettőt állítják és mindkettő faszság, akár külső nyomás, akár belső vákum.

Térjünk csak vissza a kiindulópontig:
Jobbik = náci?

Abból, amit én tudok róluk nem következik, hogy nácik, mert a nácikritériumaimnak nem felelnek meg. (lásd följebb)

A Te nácikritériumaidnak megfelel, mert uszít. (meggyőződésem, hogy ezen tabuk kimondása primitív embereket származási alapon való gyűlöletre uszít)

De szerintem sok töknormális embert hülyének néznek azok, akik azt hiszik, hogy pl. a cigánybűnözés kimondásával már sokan a cigányok ellen vannak. Mert a cigánybűnözés ellen vannak.

És állítom, hogy a túlnyomó többség Jobbikos így látja, mármint, hogy nem a cigányok ellen kell tenni valamit, hanem a cigányok integrálásáért, az együttélésért, mert ez kurvanagy tabu, ás iszonyat nagy probléma.

De amúgy igazad lehet, mert a kisnácijaid még az iskolákba is betörnek: www.youtube.com/watch?v=L911vTNgYlI&feature=channel

ILLED 2009.11.04. 19:41:49

"A szélsőjobb itt tart. A Vezér kordont bont, a kisnácik meg egyenruháznak, masíroznak, avatnak, cigányoznak, zsidóznak, biziznak, most éppen könyvet akarnak égetni... És nagyon megsértődnek, ha nácinak minősítik őket. De miért is?"

Na ez aztán meg jellemző. Kapásból mossa össze a szart. Hát mi köze a kordonbontásnak az egészhez? Tipikus mondjuk el minden náci után, hogy Viktor, és fordítva, hogy aztán mindenkinek az jusson róla eszébe.

Dr. Zoidberg 2009.11.04. 21:44:23

Nem attól lesz valami faszság vagy nem, hogy hányan állítják, nem ez a kérdés, hanem a tények. Szerintem tény, hogy származás alapján a maffia szerveződik, nem pedig a tőke, és a világ tőkései is max az alapján szerveződnek közösségbe, hogy ők tőkések, de ettől még nem vonható le semmiféle következtetés egész, amúgy full fragmentált népcsoportok kapcsán. Még akkor sem ha teszem azt a tőkések között sok a zsidó, a bűnözők között meg a cigány, hiszen a tőkések többsége nem önmagát definiálja zsidónak (jellemzően szerintem ők amerikainak, angolnak, orosznak, vagy éppenhogy gazdagnak, üzletembernek, stb, mondják magukat), hanem a külvilág definiálja őket ekként, mondván akinek pénze van az zsidó, aki lop az cigány, és ez aztán visszahat az amúgy többségben lévő kevésbé módos zsidókra, vagy tisztességes cigányokra.

Szóval zsidó összesküvés nincsen, tőkés, imperialista, stb szervezkedések már annál inkább de ennek semmi köze egy adott népcsoporthoz, éppen a tőkés léthez van inkább köze, ahogy a lopás se népcsoport-függő, éppen a szegénységhez van köze, ezek pedig univerzális dolgok. De ezt tudod te is, ez egy tény.

A másik tény pedig, hogy a fönt felvázolt hibás, emberi gyarlóságokra, kategorizálásra és irigységre, a világot egyszerűnek látni akaró gondolatmenetre apelláló hatalomszerzésre, gátlástalanságra és ennek következményeként ártatlan emberek tömeges meggyilkolására számtalan példát találunk a történelemben.

Így a tőkés összeesküvés is létező dolog ugyan, meg az etnikai tisztogatás is, ám az olyan szembeállításuk, mint ahogy te tetted éppen relativizálja mindkettőt szerintem, azzal, hogy egymás ellenpontjaként, egymást kiegészítő rosszként tünteti föl őket, holott mindkettő teljesen más problémakör, de az ilyen egyemosásuk létjogosultságot ad az egyikre, arra amivel kapcsolatban pedig tudnánk tenni, pusztán azzal, hogy közvetlen környezetünket, a beszédmódot nem csökevényesítjük így el, nem szolgáljuk ki az emberek egyszerűségre és bűnbakkeresésre való igényét. Pl úgy, hogy egymást közt kimondhatjuk ugyan, hogy igen a cigányok közül sokan lopnak, és gondolkodhatunk a miérten és a megoldáson, de a köztudatba nem dobhatjuk be a cigánybűnözést, hisz az emberek többsége nem a megoldáson fog majd gondolkodni, csak örül, hogy végre nyíltan kiélheti különféle vélt vagy valós sérelmeit egy kézzelfogható kisebbség kárára.

Lehet, hogy nincsenek a cigánybűnözés mantrázói a cigányok ellen, de hogy a kárukra vannak az bizonyos. Mert sokaknak mindegy mi ellen vannak, csak valami ellen lehessenek együtt. Magyarországnak nem ez a legnagyobb problémája ahogy én látom, sokkal problémásabb az a gondolkodás, hogy senki ne csaljon adott maximum én. Meg hogy minden vagy fekete vagy fehér. Meg hogy az egész világ ellenünk van, mindig külső körülmények miatt állunk szarul, mi jók lennénk, de valakik, sosem hagynak kibontakozni, a komcsik, a zsidók, a cigányok, az oroszok, az usa, a trianon, a gyurcsány, az orbán, a világgazdaság, stb.. Amíg nem volt szabad választás addig, ez még tartható is volt valamelyest, de mostmár szerintem nem az, de mindegy ez egy másik problémakör.

"És állítom, hogy a túlnyomó többség Jobbikos így látja, mármint, hogy nem a cigányok ellen kell tenni valamit, hanem a cigányok integrálásáért, az együttélésért, mert ez kurvanagy tabu, ás iszonyat nagy probléma."
Ezt én sajna csak szomorkásan megmosolyogni tudom. Szerintem a többségüket egyáltalán nem izgatná, hogyha az összes cigány eltűnne egyik napról a másikra, kipiálnák, hogy a probléma megoldva. Ha egy percig is érdekelné őket, hogy elválasszák az ocsut a búzától (vagymi), akkor nem ilyen pejoratív, az egész cigányságot finoman, de azért megbélyegző jelzőt találtak volna ki. Mert nem a cigánybűnözéssel van a probléma, hanem akkor már a bűnözéssel, de még az sem a probléma magva, a probléma magva a munkanélküliség, a tanulatlanság, az elhibázott gazdaságpolitika, és a rendszerváltáskos megszűnt x millió munkahelyről való kussolás, és a probléma orvoslására tett lépések elmaradása. Ez nem a cigányok problémája, hanem a mienk. Ugyanígy ha a jobbik egy picit is a problémákra koncentrálna, és nem a csupán az olcsó hatalomszerzés érdekelné, az embereknek való érthető és egyszerű dolgok eladása, a bosszú és a reménység ígérete a szavazataikért cserébe, akkor nem mondanák azt, hogy onnan fogunk pénzt csinálni, hogy kizárjuk a világgazdaságot, meg, hogy tejet vagy mit exportálunk kínába. Eleve ha érdekelné őket a probléma nem a különböző kisebségekkel foglalkoznának, hanem a gazdasággal, és nem értékek ellenében definiálnák magukat, hanem értékek mellett. Szerintem nyilvánvaló, hogy nem erről van szó, hanem üres hatalomszerzési tecnikákról, szomorú és sokatmond a hazai viszonyokról, ha tanult embereknek nem tűnik föl ez a furcsaság.

A kordonbontásnak, meg az egész elmúlt tizenakárhány év belharcainak pedig annyi köze van az egészhez, hogy ha egy nagy, a legnagyobb párt vezére nyíltan állásfoglal az antidemokratikus eszközök, a jog be nem tartása, a miniszterelnök hazaárulózása mellett, akkor azzal igencsak nagy hátországot biztosít, legitimálja a lincshangulatot, és persze teszi ezt szintén a hatalomért és nem az ország érdekében. Ehhez leginkább én a jobb oldalról tudnék példákat mondani, bár gyurcsány le nem mondása is valami hasonló dolog volt, de mintha a szociknak elég lett volna 40 év kommunizmus ahhoz, hogy mostmár ne naon akarjanak élen járni a demokratius értékek lábbal tiprásában, a másik oldal, meg mintha ki akarná venni a részét ebből az üdítő folyamatból, be akarná pótolni a mulasztásait, meg persze naon menő tud ez lenni és sok szavazatot hoz egy olyan országban, ahol az egyetlen dolog ami mögé mindenki föl tud sorakozni, az a jog, az elit, a rendszer elutasítása, a lázadás, a dac, csak sajnos saját farkába harap a kigyó, mert pont ez a dac ad legitimitást, az adócsalásra lent, a korrupcióra fönt és mindkét oldalon az antidemokratikus magatartásra, a rombolásra és a problémák szőnyeg alá söprésére is. Szerintem.

ILLED 2009.11.04. 22:31:21

Nyilván rengeteg a tőkés, imperialista stb. érdekcsoportokat alkotók között a nem zsidó származású, és még több aki nem vallja, de ez ugyanúgy nem azt jelenti, hogy minden zsidó tőkés imperialista stb., mint ahogy a cigánybűnözés sem kizárólag az etnikumot takrja. És meggyőződésem, hogy a Jobbikosok zsidótőkét emlegetőinek túlnyomó többsége vallja azt, hogy a többségben a kevésbé módos, nem imperialista zsidók vannak.

Azt én is elfogadom, le is írtam, hogy káros a cigánybűnözés hangoztatása egyfelől, de másfelől hasznos a némán ordító tünetről beszélni végre a közéletben. És a kettő szerintem nem összemérhető, ha mégis utóbbi javára.

Hogy milyen szándék vezérli a hangoztatóit, nem tudhatom, de ha akár csak azt nézem, hogy ezzel egy iszonyú fontos gondra hívja fel a figyelmet, akkor már ezt optimistán nézem.

A kordonbontás meg a lehető legenyhébb tiltakozás volt, és ha Te tényleg főleg jobboldalról látod az antidemokratikus lépéseket, akkor nem hiszem, hogy egy országban éltünk az elmúlt négy esztendőben, és itt ne csak a le nem mondásra gondolj, hanem főleg a Kossuth tér alkotmányos alapjogba ütköző aljas kiűrítésére, szemkilövésekre, alkotmányba ütköző tömegoszlatásokra.

Dr. Zoidberg 2009.11.05. 02:37:37

De ha ezt vallja, és tudja azt is, hogy a gyarló emberek többsége esetleg (joggal) nem erre következtet, hanem inkább erősödnek a sztereotipiái, a cigányokkal és a zsidókkal kapcs, akkor a hangoztatás mégis rosszindulatú, legfeljebb ki lehet hátrálni mögüle, azzal, hogy nem úgy gondoltam, meg tudom, hogy nem minden cigány, zsidó ilyen, de hát a szókimondás. Nem és nem és nem, a szólás szabadsága is addig kell, hogy terjedjen, míg nem sérti más szabadságát, méltóságát, ez pedig szerintem sérti, sőt szerintem kifejezetten kontra-produktív, nem attól fog itten megoldodni a szegénység, hogy mostmár fasza dolog cigányozni, meg szókimondó, ez szerecsenmosdatás nekem még mindig.

Hogy milyen szándék vezeti a hangoztatókat, az az előző kommentemben szerintem elég világos okfejtésben írtam le, ha valaki felelős akkor nem dönt le ok nélkül egy tabut (ami amúgy már le volt döntve régen, meg alapból is, mindenki cigányozik gondolj csak a Deákos évekre) sértő módon, plána ha egy decinyi megoldási javaslata sincsen (csendőrség mi?..). Ha mégis ezt teszi akkor akkor más logika, más cél van mögötte, mondjuk, hogy vevők rá az emberek, és még védhető is a rasszizmus terjesztése, ezzel a tabudöntögető mellébeszéléssel..

Jó de ha meg nem oszlatnak, akkor az lett volna a baj, hogy gyengék és hagyják szétbaszódni a fél belvárost. Nem akarom relativizálni az esetleges sértettek sérelmét, de lássunk itt is kereken, ha 15 évig nem azt szajkózzák a Viktorék, hogy a másik oldal nem a haza része, ők a gonosz, velük szemben minden eszköz megengedett, hazaárulók, elmeroggyantak, stb, ha nem polgári köröket csinál meg tömeggyűléseket, ha nem harcba hívja az embereket, egyszóval ha nem a mindent tagadó populista nemzeti sámánkodást nyomatja végig, akkor valszeg nincs Kossuth tér, nincs tv-ostrom nomeg Jobbik se nagyon.. Oké ehhez kellett egy béna kacsaként kormányzó másik oldal, de a harci retorikát szintén baromi felelőtlenül és a hatalomtól való folytonos elesés kilátástalanságában, egyszóval megint nem az ország érdekében csak saját maga miatt, a fidesz hozta be a közéletbe.

Szinte kiprovokálta a szemkilövetős történetet, fölajzotta az amúgy is szarban lévő jónépet, aztán tovább folytatva ezt az elhibázott politikát a másik oldal mostmár nem csak szavakban hazaáruló és gonosz, de lám már lövet is a népbe.. Természetesen borzalmas ha akárcsak gumilövedékkel is, de a népbe kell lövetni, de az is rossz, hogy forradalmi hevületbe hergelnek tömegeket úgy, hogy demokrácia van, tehát a választott erők mögött állampolgári többség van, és idővel le is jár a mandátumuk. És ilyen esetben azért a rendfenntartás szükséges, és persze mindig áldozatokkal jár. Lehet finomítani a módszereken, ahogy finomítottak is, de nem csak a rendfenntartók felelősége ha valaki megsérül, sőt demokráciában szerintem inkább az uszítóké talán.

Érdekes cikk:
www.es.hu/?view=doc;24199

ILLED 2009.11.08. 15:16:49

@Deákos cigányozás: Az, hogy a közéletben nem volt eddig téma a cigánykérdés, az a tabu, az a baj, nem pedig az, hogy a Deákban nem volt téma. A Jobbik ezt kb. olyan harsányan kiabálja, amennyire égető probléma.

@Mit ér el a tabudöntéssel: Szerintem indokolatlanul lenézed az emberek nagyobb részét, amikor úgy gondolod, hogy nem szabad az ELTE-TTK berkein kívülre kiszabadítani a témát, mert abból emberevés lesz.

Szerintem amíg valaki ezt a tabut kimondja, és csak ekkora a káros hatása, addig az hasznos. Majd, ha tényleg -amit nem hiszek- nyíltan származás alapú csoportok ellen szólít fel egy parlamenti párt, akkor kell neki gátat szabni nagyon határozottan.

@Tömegoszlatás: Bence, nagyon rosszul látod a kérdést, vagy nem emlékszel mi történt 2006 őszén! Nem az történt, hogy feloszlattak egy randalírozó tömeget, amely szét akarta verni a várost.

Az történt, hogy 2006. október 22-én Kossuth téren az egyik legalapvetőbb emberi és alkotmányos joggal élő, demokratikus tiltakozókat a kormány utasítására a rendőrség aljas módon átvert, és alkotmányos jogukat lábbal tiporva, a bejelentett és törvényes gyűlést megakadályozta.

Az történt, hogy 2006. október 23-án a kormány és főleg a kormányfő utasítására a szeptember 18-án megsértett azonosító nélküliségében a következmények alól előre felmentett rendőrség, hogy megfélemlítse a demokratikusan tüntető embereket, szándékosan belehajtotta a Fidesz békés megemlékezőibe az előző napi esemény miatt már teljesen reményvesztett randalírozókat.

Az történt, hogy az így meglepett menekülőket, papot, nagymamát, gyereket, országgyűlési képviselőt is, lovasrohamban megkardlapozta, miután a könnygázlövedékeket elé lövöldözve utolérte őket.

Az történt, hogy ezekre az emberekre szemmagasságban lövöldözött gumilövedékekkel, törökülésben Gandhi módjára tiltakozókat megvert, demokratikus, alkotmányos jogukkal élni kívánó embereket egy életre megnyomorítva, testileg-lelkileg, hogy tudassa: azt tehet, amit akar.

Nem szólt volna senki, hogy hagyják szétbaszódni a fél várost, hogyha a pár száz randalírozót feloszlatják a József Attila utca irányába. De nem ezt tették. Terelték őket, mégpedig szándékosan az Astoriához, a Fideszhez, több ezer ember felé, akik mit sem tudtak az egészről.

@Orbánhibája: Ha tényleg uszítani akart volna Orbán, akkor élére áll a Kossuth térnek, és azokkal szétverte volna az egész kormányzatot. Nem ezt tette, mert demokrata.

És ha nem látod, hogy az SZDSZ és az MSZP szintén ugyanúgy, ha nem hevesebben nyomatja a "másik oldal nem a haza része, ők a gonosz, velük szemben minden eszköz megengedett, hazaárulók, elmeroggyantak, stb," szöveget, és a demokratikus értékek lábbal tiprását, akkor vak vagy.

Merthogy ezt állítottad: "mintha a szociknak elég lett volna 40 év kommunizmus ahhoz, hogy mostmár ne naon akarjanak élen járni a demokratius értékek lábbal tiprásában" <--- Na ez faszság.

Dr. Zoidberg 2009.11.08. 19:12:21

Tetszik ez a @ozás.
@'Cigánykérdés': A közéletben szerintem nem a cigányok és a bűnözés összemosásának kéne lennie a témának, hanem a mélyszegénységnek és annak, hogy ennek fölszámolására, semmiféle érdemi intézkedés nem történt, és ennek kapcsán annak kéne témának lennie, hogy miért ilyen elbaszott módon működik nálunk a kapitalizmus, miért nem tudunk a fejlődő országok útjára lépni, miért nincs munka, és ha nincs munka, hogyan lehet mégis fölszámolni a szegénységet, vagy legalábbis csökkenteni, hogy lehet a tartósan munkanélüli perifirára szorult rétegeket (itt a cigányság egy jórészét, de nem ez a lényeg), integrálni, milyen válaszok adhatóak a globalizáció kihívásaira, miféle súlyos teher szakadt ránk az előző rendszerből, miért ilyen felemás a polgárosodás, miért nem megbecsült szakma a politikusi, mi a baj a párt-rendszerrel, egyszóval miért ilyen kontra-szelektív a rendszer, és miért nem tud kilépni a saját árnyékból. Ez a tabu, vagy legalábbis senkit nem érdekel, míg a cigányozásra mindenki ugrik. Közben pedig semmi sem változik. Az égető probléma nem a cigányok, és nem is a csendőrség fogja megoldani, cigánykérdéssé redukálni a társadalmi bajokat pedig csőlátás és uszítás is egyben.

@Az emberek kontra értelmiség: Lehet lenézésnek nevezni, hogy féltem őket saját maguktól, illetve azoktól akik hamis ellenségképet adnak nekik (hiszen nem a cigányok az ellenség, hanem a rendszer működésképtelensége, ennek egyik fele saját magukban, bennünk van, a használhatatlan norma-rendszer, meg a sérelmi magatartás minden esetben, és a hárítás, másik fele persze a korrupt és tervek nélküli elit, aki kb hasonló okok miatt, inkább egymással meg a pénzel van elfoglalva, meg még ezer meg egy dolog amik együtt fönntartják ezt a fejlődni képtelen rendszert), féltem őket azoktól akik abba ringatják őket, hogy ha ők kerülnek hatalomra, és lesz csendőrség akkor minden megoldódik. Ahogy azoktól is akik azt mondják, hogy ha adót csökkentünk, vagy egyéb juttatásokat adunk akkor minden megoldódik. És mondhatod, hogy a félelmem alaptalan, de akkor sem hiszem, hogy az nbh emberei lövik a cigányokat, és persze az sem véletlen, hogy a wiwen megjelent csomó cigány adatlapján, hogy rohadt magyarok meg nemtom. A jobbik fajta beszédmód (a fidesz fajta is, csak máshogy), és ennek relativizálása a polgárháborús viszonyok felé visz minket, még ha a külső nyomás nem is engedi a politikai normák túlzott lezüllését, azért látszik, hogy ott is tágulnak a határok, hétköznapok szintjén pedig abszolút érzékelhető az ellentétek növekedése. És ennek az egyik oka a társadalmi olló ami amúgy is megvan az átlag magyar és az átlag cigány között, de a másik pedig ez a beszédmód. Ha cigányozni menő tabudöntögetés, politikai jótett, akkor ha nem is profi népirtás lesz (bár kicsit délkeletre, láttunk már erre is példát, és nincs az olyan mssze), de mindenesetre gyilkos viszony a hétköznapokban, és szép lassan, de haladunk a cigányevés irányába is. Jövőre pedig jobbik a parlamentben és hát már most sem túl burkoltan szólítanak föl származási csoportok ellen, nagyon szemellenzősnek kell lenni, hogy azt mondjuk rá, ugyan ez csak tabudöntés, ők nem is utálják a cigányokat, vagy nem is buzdítanak arra, hogy utáljuk és egy kalap alá vegyük őket..

@2006: Ha így történt ahogy mondod (a tényeket nem kétlem, meg a sérelmeket, meg azt amit láttak az emberek, hogy rányomták a gyűlésre őket meg szemkilövettek meg nemtudom), akkor már csak azt nem értem, miért volt érdeke az amúgy is elég nagy szarban lévő kormánynak és miniszterelnöknek arra utsítani a rendőröket, hogy bántalmazzák az ellenzéket, ezzel pontosan annak a démonnak mutatva magát, mint aminek az ellenzék amúgy is látni/láttatni akarja. Én azt tudom elképzelni, hogy rendőrségi műhiba történt, illetve bár ez már összeesküvős, hogy az ellenzékről valaki meghackelte a rendszert a kapcsolatai révén, mondjuk a rendőrségen belül, de ami mégvalószínübb a randalírozokat kérte meg, hogy arra meneküljenek. De a legvalószínübb, hogy a randalírozók azért mentek arra, mert a fideszesektől reméltek védelmet, szövetséget (mert remélték, hogy orbán mégsem akkora demokrata..) és ha rosszul sülnek is el az események, az nekik mégjobb, hisz csomó fideszes radikalizálódhat, meg empatizálhat velük..

Nem tudom mi történt, de ami biztos, hogy fletóék nem lehetnek olyan hülyék, hogy "ezekre az emberekre szemmagasságban lövöldözött gumilövedékekkel, törökülésben Gandhi módjára tiltakozókat megvert, demokratikus, alkotmányos jogukkal élni kívánó embereket egy életre megnyomorítva, testileg-lelkileg, hogy tudassa: azt tehet, amit akar." Egy magyar politikus sose azért tesz valamit, hogy megmutassa azt tehet amit akar, ha ez a mutatvány politikai tőkéjének erőteljes megcsonkolásával jár, és az ellenfelei kezébe ad fegyvert. Ez felér egy politikai öngyilkossággal (ami meg is történt), és csak akkor gondolhatjuk ezt gyurcsányról, ha nem, mint embert és politikust, hanem, mint patás kis ördögöt képzeljük el..

Szóval a szándékos terelés-re mármint a kormány részéről egyszerűen nem látom az inditékot, így nekem nem áll össze ilyen szép kereken a kép, mint neked.

@Orbánhibája: Orbán nem úszítani akar, hanem szavazatokat maximalizálni, megmutatni, hogy tökös gyerek anélkül, hogy elriasztaná ezzel a mérsékeltebb szavazóit, és első sorban legnagyobb riválisát, az mszp-t vállalhatatlannak felmutatni, megsemmisítendő ellenségként kezelni, ellenfél helyett, mert így biztosítható csak a szavazók folytonos bebetozonottsága, egy olyan esetben, ahol szakpolitikailag, meg tartalmilag a két párt között nincsenek ordító különbségek. A saját arculatunk markáns kidomborítása, a másiknak pedig végletekig negatív arculat kölcsönzése (ez nálad úgy látom be is jött). Azért az aki nincs velünk az ellenünk, mert így lehet megtartani a támogatókat, és fönntartani a fokozott érzelmi állapotot, és érzelmi döntésekre kényszeríteni az embereket, értelmi döntések helyett, egyszóval az egész maró manipuláció, és mint ilyen nem csak retorikájában, de a mögötte megbúvó módszerekben is antidemokratikus szerintem, amennyiben a demokrációt egymással versengő, adott esetben kompromosszumra kész megoldási javaslatok, eszmék, és nem egymást megsemmísíteni kivánó szekértáborokként fogjuk föl. Ezt a fidesz kezdte, a mszp már csak azért sem mehet bele ilyen hévvel, mert tőle sok szavazója pont a higgadtságot, a békéltetést várja el, illetve mert ők jóval többet voltak hatalmon, onnan pedig nehezebb kritizálni, és persze mivel lehet lopni, kisebb a frusztráltság is.

Az mszp-szdsz sose beszélt orbánékról úgy, mint megsemmisitendő ellenségekről, inkább az értelmi képességeket vonta kétségbe folyton. A fidesz erkölcsi alapon uszít a másik tábor ellen, a baloldal inkább értelmi alapon, ez is puszta retorika persze, nekik se voltak megoldásaik, de másfajta beszédmódot követel meg, és összeségében szerintem demokratikusabb, és kevésbé káros. Nomeg a fideszt nehéz komcsizni, hisz ők nem utódpárt, még akkor is ha náluk a szociális-demagógia, meg a kádárkodás még jobban él, mint a másik oldalon.

A na ez faszság nem érv! ;)

ILLED 2009.11.09. 11:19:08

@cigány: Szerintem "nem a társadalmi bajokat redukálja cigánykérdéssé" a Jobbik, hanem nevén nevezi a dolgot. Pont az a baj, hogy úgy csinálunk, mintha valami sunnyogni való lenne abban, hogy nem integráns a cigányság. A bajt kimondani, a problémát felismerni nagy lépés. Amíg csak tabudöntés addig hasznos. A rohadt magyarok, pontosabban a "paraszt magyar" már nagyon rég megvan a cigányság részéről, nem a Jobbikkal jött. A cigányozásról meg a következő posztban olvashatsz bővebben... :-)

@urbánus felsőbbrendűség: "emberek kontra értelmiség" = az értelmiség már nem is ember? :)

@2006: nyilván arra bazírozott a randalírozó csapat, hogy a Fidesz majd beszáll. De éppen ezt nem kellett volna hagyni, kihasználni, sőt gerjeszteni a kormány által utasított rendőrségnek. Nyilán a Fidesz is akart egy stabil bázist teremteni a randalírozóknak, hogy ne lehessen őket olyan könnyen feloszlatni. Na de ez semmit sem változtat azon, hogy veszélytelen, békés ellenzéki megemlékezőket megfélemlítés (és ez volt a kormány érdeke és akarata) céljából könnygázzal, kardlappal, viperával, gumilövedékkel szétvert.

Ez a meghackelős történet meg komolytalan: köztudott, hogy a rendőrtisztek túlnyomó többsége szocialista kötődésű (az átkos Belügyminisztériumának nyomán). Gergényi személyesen adta ki a parancsot, hogy ne hordjanak azonosítót, ez később több forrásból is kiderült. Mint ahogy az is, hogy az oszlatás előtt a tévéostrom felvételeit kötelező jelleggel levetítették a dartvédereknek, hogy kellően felhergeljék őket.

@Cui prodest: a kormány érdeke az volt, hogy hagyják abba a tüntetést az emberek, úgy nézzen ki, mintha tényleg lenne csendes többség, ezért harsogta rengeteget ezt a szlogent is, és ezért kellett megfélemlíteni a tüntetőket. Mert az őszödi beszédben elhangzott "megunják és hazamennek" nem jött be fletónak.

@Orbánhibája:
"Ezt a fidesz kezdte, a mszp már csak azért sem mehet bele ilyen hévvel, mert tőle sok szavazója pont a higgadtságot, a békéltetést várja el, illetve mert ők jóval többet voltak hatalmon, onnan pedig nehezebb kritizálni, és persze mivel lehet lopni, kisebb a frusztráltság is.

Az mszp-szdsz sose beszélt orbánékról úgy, mint megsemmisitendő ellenségekről, inkább az értelmi képességeket vonta kétségbe folyton."

Ezek a mondataid megmosolyogni valók.
Nem egy világon élünk ezek szerint:

Az MSZP és az SZDSZ amióta hatalmon voltak azt ordibálják mindenre, hogy aorbánhibája, aorbánhibája, aorbánhibája! Ne hülyéskedj, nem lehet meg nem hallani, hogy Orbánt démonizálják, fasiztázzák, hitlerként akarják bemutatni. :D Nevetséges, hogy ezt írtad...

Dr. Zoidberg 2009.11.09. 17:43:58

@cigány: a Jobbik retorikájában a cigányság azért nem integráns, mert eredendően rossz, másfajta normákkal bírnak mint a magyarság többsége (ami igaz is, a kérdés, hogy azért van-e ez így mert cigányok, vagy azért mert szegények..), és meg kell őket rendszabályozni, lásd csendőrség. Ezt aztán az emberek beveszik és úgy állnak a cigánysághoz, mint megrendszabályozandó, büntetendő réteghez, nem, mint olyanhoz aki eleve büntetve van a perifériára szorultságával, és akit föl kéne emelni, hogy megszűnjön az égető kultúrális-életmódbeli szakadék ami az ellenségeskedést szüli. Ez a hozzáállás persze nem segít fölszámolni a szakadékot, sőt az ellenségeskedést is fokozza. Cigánybűnözést használnak, nem cigánynyomort.. Az igaz, hogy a cigányok többsége nyomorog, és egy kissebségük emiatt aztán normasértésbe kezd, és persze ki másnaka rovására, mint a többség, aki gazdagabb, így aztán a többségi tapasztalat az, hogy a cigány bűnöz, azut, hogy a legtöbb cigány nem bűnöz ellenben nyomorog nem látjak, mert a nyomor a háttérben marad. Erre a rossz tapasztalatra épít úgy a Jobbik, mintha full igazat mondana mikor a cigányokat a bűnözéssel mossa össze és nem a nyomorral, hisz az emberek a nyomorból csak a bűnözést látják, és azt mondják fasza a Jobbiknak igaza van. Csak közbe meg szerintem nincsen.

@Cuki protest: Miért lett volna érdeke a kormánynak megfélelmíteni a tüntetőket, sőt az egész ellenzéket mégjobban maguk ellen hergelni?

@Orbánhibája: Igen azt ordibálják, de ezt is a fidesztől tanulták el, legalábbis én így láttam az eseményeket, és a fidesz mindig képes egyel durvább húzással az értékek alá menni, a szimpatinzásainak ez tetszik is, de az mszp szimpatizánsok (ez ilyen baloldali attitűd is, nemcsak azér mer utódpárt-nemutódpárt sztem), nem értékelik annyira, a katonás magatartást, ők folyton békülni szeretnének.

És tegyük hozzá, hogy Orbánt nem olyan nehéz ha nem is hitlernek, de hortynak bemutatni, míg a másik oldalról gyurcsányra, meg a szocikra, az akasztástól, az őrültig, a hazaárulón át minden volt. Ilyenek sose hangoztak el Orbánnal kapcsolatban emlékeim szerint.

Mindkét oldal démonizál ez nem kétséges, de a fidesz nekem úgy tűnik, hogy jobban. És Orbánt, mint vezető demokratát beállítani, szerintem az a nevetséges. Kb annyira demokrata, mint Putyin.. :)
süti beállítások módosítása