Szombat esti (foci)láz!

Címkék: foci portugál eb foca

2008.06.07. 23:39

Hát nem tudom ki mit látott, de az a helyzet, hogy elkezdődött az EB. Számomra kicsit meglepő volt az a tény, hogy ez a harmadik legnézettebb bajnokság a VB és az olimpia után.
A foci eszméletlenül népszerű. Mindenhol és mindenütt, és igazából érthető is, hogy miért. Azt gondolom talán a zseniális, és látványos játék koncepciója, és a profi marketing, illetve az ezáltal keltett tömeghisztéria azzá tette az utóbbi évszázadban.

Igazából nagy gondban voltam azzal, hogy kinek is érdemes drukkolni....

Ha a klubfutballt tekintjük már rég kialakult bennem egyfajta rangsor. Ebből a szemszögből elég problémás a dolgot átültetni válogatott szintre:

A régi kedvenceim az angolok szégyenszemre ki se jutottak a tornára, holott ők produkálják még mindíg a legjobb bajnokságot a világon, akik a BL-t is csúnyán leuralták idén :)

A spanyolok szánalmas, örök vesztes brigád, de jól tudjuk, hogy bármikor meglepehetnek valamivel, mert a képességeik megvannak. Persze ez eddig is így volt, úgyhogy nem tudom, hogy most mitől változna (Fernando Torres? A Liverpool 19(?) éves üdvöskéje kétlem, hogy elég lesz...), de majd meglátjuk... eléggé ki vannak éhezve már a srácok az biztos.

Olaszok? Ugyanaz az eset mint a spanyolok, csak ők általában nyerni szoktak. Igen, ocsmány, gusztustalan, unalmas futballal, de nyerni szoktak. Sokszor úgy, hogy senki sem várja tőlük (talán most sem elsőszámú favoritok). Mindenesetre alapból ellenük szurkolok, mert a futball elsőszámú gyilkosainak tartom őket.

A holland focival mindigis szimpatizáltam, és mostanában különösen érdekel, hogy magyar érdekeltségünk is van a bajnok csapatban, de a válogatott valahogy sosem áll össze. Mindig elbaltázzák a dolgokat, és igazából eléggé nagyképű játékot játszanak... tisztára mintha az Angolok lennének (felmutatható eredmények, és ütőképes csapat nélkül).

Végül kikötöttem a portugáloknál, akiknek ugyan elhanyagolható a klubfutballjuk, de valahogy válogatott szinten egyre és egyre jobbak. A legutóbbi VB-n például 4-ek lettek, és a mai játékuk is abszolút meggyőző volt. Azthiszem nekik fogok drukkolni a szokásos "bármelyik szimpatikus kis csapat nyer, én boldog leszek" szemlélet mellett, mert ugyebár kell egy reális favorit is.

Amúgy a mai "nyitány" nem volt egyértelműen meggyőző, de azért elégedettek lehetünk:

Az első meccs Svájc - Csehország (0-1) kissé csalódás volt. Mármint az, hogy a Csehek szart se tudtak felmutatni (az eredmény ellenére sem). Hol van az a jó kis csapat aki pár éve még működött? Kinek tudunk drukkolni mi itt az elnyomott "keleti blokk" volt szocialista országai közül szimpla empátiából? (Hát az oroszoknak biztos, hogy nem fogunk, legalábbis én nem, illetve nem emiatt:)
Azért persze nem ugyanolyan, mintha mi játszanánk, de mégiscsak van némi közös a multunkban, és közel vagyunk egymáshoz :)
Persze ennyi erővel hajrá Ausztria, és tényleg!! Ők a legesélytelenebbek, úgyhogy nekik kell leginkább drukkolni (amúgy ott is van egy igéretes magyar játékos azthiszem, aki nem kellett a magyar válogatottba, és végül osztrák lett <-- nevetséges), különbenis egyszer van náluk is Eb (itthon egyszer sem...).

Amúgy azt is meg kell jegyeznem, hogy a svájciak nagyon meggyőzően játszottak, és végig fölényben voltak... a csehek ugyan találtak egy gólt és nyertek végül, de abszolút fordítva kellett volna ennek történnie. Sajnos elég rossz esélyeik vannak, de azért nekik drukkolok ezután, különösen a csehek helyett.

Második meccs: Portugália - Törökország (2-0)

Na erre a meccsre mondhatjuk azt, hogy rendben volt. Talán ha az első gólra nem kellett volna 60 percet várni akkor sorolhatnánk a nagyon jó kategóriába is.
Mindenesetre a törökök bebizonyították, hogy belevaló, fasza gyerekek, és nincsenek különösebb önbizalom problémáik (kivéve a 80. perc után egy gólos hátrányban) és bizony hajtanak mint az állat ha kell, de "sajnos" ez kevés volt.
A portugál csapat valójában sokkal képzettebb, topligákban edzett játékosokkal rendelkezik, illetve a világ egyik legzseniálisabb edzőjével, aki már jópár éve irányítja őket, és azthiszem most megtalálta a nyerő receptet. Minden esély meg van rá, hogy a portugálok, szép és élvezetes játékkal szétverjék az egész bagázst és minimum a döntőig meneteljenek teljesen megérdemelten. Arról nem is beszélve, hogy ezt ők is nagyon jól tudják... önbizalomban nincs hiány, és amolyan "most vagy soha" elszántsággal menetel(het)nek (mellesleg a világ jelenlegi legjobb támadó-középpályásával a kezdőcsapatukban)

Nagyon kiváncsi leszek a másik ágon mit mutat a Német-Francia-Olasz hármas, mert ők azok akik bármikor meg tudják állítani a portugálokat. De a sors fintora, hogy közülük leghamarabb a döntőben találkozhat valamelyik csapat a portugál fenegyerekekkel (vagy persze a másik két csoport legjobbjával), akik ha észnél vannak könnyedén belavírozzák magukat a fináléba.
Azthiszem idén ők azok akik leginkább megérdemlik a trófeát, hiszen ők is mindig ott vannak a tűz közelében, de valahogy sosem veszik őket igazán komolyan. Emellett pedig felnőtt egy olyan generáció aki abszolút megérdemli azt, hogy Európa legjobbjai közé kerüljön végre. Ja és azt se felejtsük el, hogy az is egy 10 milliós országocska, úgyhogy empátia szimpátia működik stb... :)

Na remélem rövidesen nyomunk egy EB+csocsó estet, vagy egy egyszerű randalírozást a ligetben vagy valamelyik szabadtéri kivetítőnél, illetve azt is, hogy lejátszuk a döntőt mi is valamelyik parkban :)

Ja igen egy-két kérdés: Ki mit tippel? Ki a favorit? Ki az aki teljes mértékben leszarja a focit és furcsán fog rám nézni, hogyha legközelebb találkozunk emiatt a post miatt? (fleko? ja nem... ő mindig furcsán néz:) :D

Ja igen, ha minden igaz, akkor jövő szombaton délelőtt 11 körül lesz foci... majd szólok, gyertek!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://sama.blog.hu/api/trackback/id/tr74508984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ILLED 2008.06.08. 09:01:32

Én a lengyeleknek drukkolok! Vengri polski dwa bratanki i do piwa, i do sklanky. Na meg együttis szurkol! :)

Engem nem hajtanak olyan fociérzelmek, mint Juhit, nem értek a focihoz. Én abszolút a nemzeteket nézem csak. Portugália is rulez!

ewq 2008.06.08. 10:58:46

mivvel elutazom gondoltam, hogy holnap reggel menjunk focizni. mit szoltok hozza? a bucsu party kedd este a szimplaban lesz. es kulonben a brazilok fognak nyerni ezt mindenki tudja

Mr_Master · http://pszichoblog.blog.hu 2008.06.08. 12:24:04

hát akkó má inkább Argentína!
Holnap reggel nekem nem jó sajnos :(

Barna: hát azért majd figyeld meg, hogy beigazolódik amit írtam :)

Zoidberg 2008.06.08. 14:36:01

Én a Törökökre fogadtam, wiwen, de hát elvéreztek.


A Portugálokat én is bírom, de alapvetően én is a szomszédokkal szimpatizálok. Csehek, lengyelek, hajrá!

Dini meg lesz a cédét, az van viszont, hogy én kedd éjféltől dolgozom, majd megpróbálom elcserélni, de semmit nem ígérhetek! :S

Csók,
Bence

Zoidberg 2008.06.08. 15:56:47

Ja még annyit, hogy te is tuti pályát tévesztesz a pszichológiával, mikor 10 éven belül magyarország vezető sport-riportere lehetnél.. ;)

Mr_Master · http://pszichoblog.blog.hu 2008.06.08. 16:22:36

hehe... kösz :)
A Dióval valóban verhetetlen csapatot alkothatnánk, dehát sajnos már mindketten elkötelezettek vagyunk az emberek segítése és mindennapjaik megkönnyítése, és megszépítése felé... :D

ILLED 2008.06.08. 22:59:06

Bár a polákoknak szurkoltam, sztem nagyon jól jáccottak ma a németek. Kicsit gépiesen ugyan, de ezekben a mesteri pontosságú passzokban, hatalmas gőzgép módjára előrehaladó, óriási átütőerőben is van szépség.

Mr_Master · http://pszichoblog.blog.hu 2008.06.08. 23:00:17

jaja... de a polákok is megérdemeltek minimum 1 szépítő gólt. eddig minden papír forma... uncsiiii :D

ewq 2008.06.09. 19:05:45

NA akkor utolso info. Holnap este 7 es 8kozott szimpla kert. szeretettel varok mindenkit. az info meg terjedjen.
süti beállítások módosítása