Webes ismereteimet bővítgetve arra jöttem rá, hogy itt minden egy kaptafára megy. Eleinte a webisztánon böngészve nem értettem meg a kulcsszavakat, és egy külön elvarázsolt világnak tűnt az egész számítógépbuzi világközösség, de amikor wikipédia meg más turpisságok segítségével megfejtettem a pár kulcsszót és rájöttem, hogy csak idő kérdése, és megszületik a borg!

A fogalmak amelyekkel nem votam tisztában körbeértek, és nyilvánvaló lett, hogy egy új ugrás előtt áll a net. Arra várunk, hogy a világhálót, ezt a hatalmas kaotikus információhalmazt, valaki, vagy valami rendbe tegye, mintha az utcán szanaszét heverő papírlapokból könyvtárat varázsolna, és így létrehozza a szemantikus webet.

Ezt csak úgy tudjuk elérni, ha mindennek címkéket adunk. Ezáltal egy program is képes felismerni bármit, és kategóriákba osztani (lásd google kereső), sőt ez már maga a kategorizálás, ehhez csak egy külön oprendszer kell, hogy elénktárja ezt a megfelelő felhasználói felület keretei közt.

Na de hol leljük meg itten a pénzát? Mer' úgy-e, az mozgatja az velágot!

Na, hát ez nem hiszem, hogy bárhogy máshogy kialakulhatna, minthogy a google vagy valami nagy multi pályázatot nem ír ki rá, vagy szervezeten belül le nem rendezi, de mindenesetre valami "új microsoft" kell hogy alakuljon, ami aztán uralja majd a netet az elkövetkezendő 50 évben... És ezalatt, mint a mikrofost beszedi mindenkitől a lét - a semmiért.

Anno a windows esetében is a jó könyvtárrendszer és az átlátható felhasználói felület kaialakítása volt a megoldandó kérdés. Csak most  kicsit nagyobb a formálandó anyag, és így dvsz a robbanás is nagyobb lesz.

Vagy alulról szerveződve szépen felépül valami címkézős rendszer, amely lassan bomlik ki, és minden webfelhasználó alakítja egy óriás webkettes szerveren. (amúgy képek felcímkézésére tettek már ilyen kíséreletet)

A lényeg, hogy ha sikerülne mindent ami a "mátrixban" fellelhető (írott szöveg, kép, hang, videó, kód) programok számára felismerhetővé tenni és így rendszerezni, nagyot ugranánk. Ha másra nem gondolunk, akkor minimum a "célzott hirdetések" kapnának nagyobb teret, hiszen így már nem csak egy ímél-szöveg alapján dobna ki nekünk a dzsímél releváns hirdetéseket, hanem a képeink alapján, vagy zenéink, akármink alapján is.

És ez télleg egy csoda. Hiszen a mostani nem célzott hirdetésekkel az a baj, hogy az arcunkba másznak, mégha nem is szeretnénk, akkor is. Nade ha célzottan kapjuk a hirdetéseket, mint a gémélen, mint pl. amikor a Marhákkal vízitúrás pólót szerettünk volna, és erről leveleztünk, és a dzsímél kidobta nekünk a levél mellé a pólóboltokat, vagy amikor Marci barátom fegyverszekrényt szeretett volna, és rögtön jött a bolt a levél mellett, na azzal, azzal mindenki jól jár. Hirdető, olvasó, szolgáltató egyaránt.

Mégcsak attól sem kell félnünk, hogy nagy multiknak leszünk kiszolgáltatva, hiszen a célzott hirdetés eddig is életre hívta a "hosszú farok" :) jelenséget, miszerint a nagy multik mellett a világ forgalmának kb. felét nem a multik, hanem az egyre növekvő, rétegigényeket kielégítő, minőségi kisvállalkozások bonyolítják, a netnek köszönhetően. Hiszen így az igény akár a Föld másik oldalán is találkozik az igény kielégítőjével, tehát ha a világon százkilencvenhat ember tart lila csigát, és mind másik országban, akkor is képes megélni egy lila csiga-táppal kereskedő ember, hiszen a net összeköti őt a targetált hirdetésen keresztül az igénylővel.

Egy szó, mint száz: dölyfös véleményem szerint hamarosan kialakul a "böngészős" netfogyasztásnál sokkal kiterjedtebb, a weben elhelyezett dolgokat összefogó program, és ezzel olyan absztrakt világot hozunk létre, mellyel az "emberiség kollektív tudata", azaz a borg létrejön.

És ehhez meg minknekünk mi közünk vagyon?

Ezen jár az agyam már egy ideje, és amellett, hogy lenyűgöz a lehetőség hogy eccer majd borggá leszünk, arra gondoltam, ki kéne használni, és a környezetünkben levő lehetőségeket ki kéne aknázni.

Ha nagyon lerágott csont, és csak nekem jelent újdonságot ez a sok csuda dolog, akkor kapjátok be a fa... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://sama.blog.hu/api/trackback/id/tr75455293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr_Master 2008.05.05. 22:08:42

Továbbra is let's do it! :)

fLeKz (törölt) 2008.05.05. 22:18:52

tldr
nesze, még egy kifejezés aminek utána járhatsz :)

ILLED 2008.05.05. 23:28:56

:D Köszi, egyébként gondoltam rá, denem tuttam lerövidíteni... :D

ewq 2008.05.06. 08:40:40

Errol mult hetem hallagattam vegig egy eloadast. amire varsz hogy osszefogja a netet az maga a mesterseges intelligencia. 40 eve kutatjak es nem nagyon jutottak elore. valoszinuleg egyhamar nem is fognak..

Animus 2008.05.07. 05:42:03

Nah milyen okoskodó kis poszt, bár igen kicsit lerágott csont, meg én kb 5 éve próbálom nektek célozgatni, hogy a netet és az eszünket kihasználva részt kéne venni ebben a forradalomban anyagi és intellektuális hasznot húzva belőle, de ti inkább két évente rácsodálkoztok a dologra. :)

Egyébként az, hogy létrejön egy egységes médiakezelő protokoll ami alapján a világ különböző rendszerei (számítógépes hálózatok, oprendszerek) képesek leszenek egységsesen kezelni a neten terjedő médiumok hadát (mert én vhogy így gondolom technikailag a dolgot), nod hogy úgymondjam ez nem újdonság, ez már működik a neten is külömböző fáljtipusok vannak a szöveges fájlok html és társai a google álltal pl remekül cimkézve , kategorizálva, szemantikusan elrendezve találhatóak meg, noha hangok és képek esetében még nem ilyen fejlett a dolog, azért pl egy torrent oldalon is elég gyorsan megtalálnia kereset anyagot (hisz a címe annak is szöveg), maximum az anyagon belül nem tudunk mit csinálni, nem tudunk mondjuk egy wma-ban lévő idézetre keresni.

Szóval ez önmagában még nem nagy cucc és attól, hogy ezek a rendszerek egyre kiforottabbak lesznek, és egyre on-lineabb lesz az adattárolás, és a szolgáltatások is, még nem a borg.

A borgot egy közös csoporttudat irányította és mindeki tette a dolgát, aszerint, hogy mi volt a feladata, a borg olyan volt, mint egy termeszvár, és az a fajta internet amit használtak bár hasonlított a mienkre nem az elsődleges eszköze volt a borg összetartásának csak szükséges volt hozzá, az első és legfontosabb, hogy a dolgozók személyiségét kellett elpusztítani, hogy föladják önöc céljaikat és a közösségért tevékenykedjenek.

Ettől ilyen formában szerintem nem kell félnünk, ha bár az említett filmbe amiről vitatkoztunk mondják pl, hogy amerika már olyan csippeket rak a z útlevélbe, amivel mindig nyomonkövethetik az "állampolgárt".

Ennek a dolognak, a borgosodásnak az elindítója sztem fölül keresendő, a társadalom csúcsán és szerintem az internet az első és legfontosabb eszköz, hogy védekezhessünk ellenük.

A mesterséges intelligenciának szvsz nem sok köze van a dologhoz.

Amúgy tetszett a poszt. :)

ewq 2008.05.07. 12:07:02

pontosan nem ertem, hogy mirrol besazelsz de ehez biztos hogy koze van...
www.indavideo.hu/video/Fizikai_kiserlet

Animus 2008.05.07. 12:49:56

Fájóan hülye vagy. De legalább van humorod. :P

ILLED 2008.05.07. 15:14:59

Benya:
a Borgra nem úgy gondolok, mint Te, hogy az egyéni tudat megszűnése,
hanem pont a másik oldalról, hogy ti. a Borg ott kezdődik, hogy egy kollektív tudat jön létre.

A kollektív tudat sztem nem feltétlenül jelenti az egyéni tudat megszűnését: Sok társadalmi jelenség van, melyek Borgként viselkednek, hiszen a társadalom individumjainak (melyek egyébként őt alkotják) akaratával nem egyezik az ő viselkedése, sőt teljesen értelmetlen, vagy azzal szembe megy, mintha külön akarata, tudata lenne.

Elég, ha például a Tesco jelenséget nézzük. A nagy részvénytársaságok a proftra törekednek. A részvényesek érdeke az lene, hogy minél nagyobb osztalékot kapjanak, mégis, annak érdekében, hogy a konkurenciát kiszorítsák a piacról képesek az osztalék, a profit rovására engedni az árból, sőt veszteséget felhalmozni, és adósságot maguk előtt görgetni. De az a hosszútávú cél, hogy majd, ha a másik kiszorult, akkor nagyobb lesz a profitjuk, nem elérhető, hiszen mindig lesz konkurencia.
A végeredmény: a társaság nem a profitra törekszik, tehát az alkotóindividumok akaratával szemben törexik, kvázi önálló tudattal.

Egy másik formája, mikor a dolgokra az embernek csak kis ideig van ráhatása, aztán rögtön más hat rá. Így szintén létrejöhet egy következetlen cselekménysor. Ez is Borg dvsz.

A netes Borg ehhez hasonlít, hiszen az emberek felteszik a tudásukat egy nagy közös felületre, ahol a másik már az ő megkezdett gondolatát tudja folytatni, és így kialakul valami olyasmi, melyet az egyének egyenként el sem tudtak képzelni. Kvázi kollektív tudat.

Nem tudom ez mennyire áll meg a társadalomtudományban, én abban nem vagyok otthon, és nem is akarok belekontárkodni, csak a (dölyfös) véleményemet írtam meg.

Különben meg könnyű azt mondani, hogy pár éve mondod, h húzzunk belőlke hasznot, de azt se ártana megmondani, hogy hogyan! :)

Pl.: találjuk fel a gyógyszert ami minden betegséget megygyógyít... :P

Eligius 2008.05.07. 22:00:17

Üdv mindenkinek!:D
Annyira megtetszett a téma, h rögtön regletem.:)

Igazat kell adjak Illednek abban, h az internet fejlődése egyértelműen egy valamiféle "szisztematikus Web", "kollektív tudat", "Borg" kialakulása felé halad. Ez egy megállíthatatlan folyamat. Néhány év és az internet fogja irányítani az életünket. Legyen szó vásárlásról, üzletkötésről, szórakozásról, szexről és még sorolhatnám. Kvázi Mátrix lesz.

Az érdekesebb kérdés az, h ez jó-e nekünk. Mi a jobb? Szabad emberként önmagunk döntései szerint élni és meghalni, vagy egy kollektív tudat részeként, személyiségünket veszítve terv szerint létezni. Mert bizony a személyiség el fog veszni. Bár az is kérdés, h létezett-e olyan korszak, amikor az ember ténylegesen szabad volt. Hiszen mindig is a társadalmi sémák szerint léteztünk, a környezetünk határozta meg azt, h milyenek vagyunk és hogyan viselkedünk.

Huxley: Szép új világ c műve mutathat ebben a témában érdekes nézőpontot. A történetben nincs internet, nincs kollektív tudat. De van egy olyan világ, ahol nincs szabad akarat, nincs választás, nincs alternatíva. Van viszont rengeteg boldog ember, aki leéli egész életét ártatlan, tudatlan naivitásban anélkül, h felmerülne benne, h lehet másképp is élni. Miért is merülne? Hiszen boldog.
Valami hasonló kialakulása felé haladunk. A kérdés: akarunk-e szabadok lenni és vállalni az ezzel járó következményeket, vagy legyünk inkább egy kollektív tudat része, ahol nincs szabad akarat és nem kell törődnünk a következményekkel, mert azok nem ránk tartoznak?

Animus 2008.05.07. 22:08:06

Barnus:
A BORG-nak épp az volt a lényege, hogy nincsenek külön akaratok, amik szembe mehetnek egymással adott esetben, egy nagy akarat van oszt kész.

A te példáid egyik fele meg arról szól, hogy rengeteg akarat(érdek) láncolódik egybe vagy feszül egymásnak, épp ez nem teszi lehetővé a borg létrejöttét, hogy - a példádban a piacon -, nincs egy nagy közös akarat, furcsa (néhol ijesztő) dinamikájú gépezet.

Az a csoportudat amiről te beszélsz össze sem egyeztethető a BORG technikájától. Annak a csoportnak nincs ÖNtudata, olyan döntéseket hoz, amilyeneket a benne legnagyobb hatalommal bíró egyének hoznak. Attól mert úgytűnik ezek a 'kollektívák' hozzák a döntéseket, ettől még egy szűk kör döntéseinek összege csupán, és igen ha rosszul bánnak a hatalommal, egy szervezet is úgy mehet neki az egyének ahogy akar, láttunk erre példát nemegyet, gyakorlatilag erről szól a történelem..

De ez szerintem annyiban hasonlít csupán a BORGhoz, mint egy veszett baktériumtörzs az emberi agyhoz.

Az internet pedig több nagyrakas szilíciumnál, igaz, hogy mennyiségében rengeteg információt hordoz, de kvalitatíve semmi köze a tudahoz, hacsak nem annyi, hogy az agyban is van valahol információ tároló egység (talán nem is nagyságrendekkel kisebb, mint az interneten, nemtom, érdekes lenne összehasonlítani ha van erre módszer, leendő pszichológus hallgatók előnyben..).

Ember nélkül értelmezhetetlen, haszontalan holmi, nem tud se gondolkodni, se cselekedni egyszerűen eltűnik a kozmikus kvantuminterferenciában ha kihúzzuk a dugót!

Azért mert nem tudjuk elképzelni az adatmennyiséget? Sok mindent nem tudunk elképzelni, de attól még nem lesz belőle embergyilkos csoporttudat kvázi BORG..

Bocs, hogy kötekszem csak a hiszterizálás elkerülése véget.. :)

"Nem tudom ez mennyire áll meg a társadalomtudományban, én abban nem vagyok otthon, és nem is akarok belekontárkodni, csak a (dölyfös) véleményemet írtam meg."

Énse, nekem amúgy is csak a Star Trek hagyományok összekutyulása tett be.. Miért pont szegény BORG?? :)

"Különben meg könnyű azt mondani, hogy pár éve mondod, h húzzunk belőlke hasznot, de azt se ártana megmondani, hogy hogyan! :)"

1. Kéne csinálni egy politikai témájú kísérleti szájtot, szavazós, felmérős, pontozós, oltós, stb..

2. Kéne írni egy/több netes játékot, itt is kísérleti cuccokra gondolok, kis flash szarokra először, aztán többlépcsős stratégia (rts-tbs vegyítve, idővel talán fps elemekkel tarkítva, persze az már bőven nem a flash :)

3. Kéne csinálni performanszokat, ez elég elszállós, és nincs is rá marketing tervem.. De a nettel minden bizonnyal összefügg

4. Kéne csinálni egy szubkultúrák szerint tagolodó, (erre a dichtómiára építő) társkereső, bulikereső, buliszervező oldalt..

5. Kéne már egy normális blog. :)

Ezek és ilyen ötletek jönnek mennek, mindegyik brainstormingot igényel, mindegyikben van kilátás.
Mer én gondolkodom is nem csak posztolok, kommentelek, wowozok, szivok, erszaftolok meg alszom. Monnyuk ezek mellett nekem is fáj már kicsit a gondolkodás.. Egy ideje, az erszaftal is leálltam, fájt már a végén nagyon a belem.. =]

A gyógyszeres ötlettel kapcsolatban melegen ajánlom a South Park egyik részét, azt hiszem Tonsil Trouble a címe. Ott megtalálják a srácok az AIDS ellenszerét, de nem fogsz nagyon meglepődni mi az.. :)

Bocs, hogy ilyen hosszú, de hát jobb ha kijön a sok szar mintha bennmarad nemigaz? :O

ILLED 2008.05.07. 23:52:06

Jó, a Star Trekes hagyományokba télleg belerondítottam, de nekem a Borg több, mint Star Trek elem, már régóta egyedi kibővített értelmezésem van rá, mint fentebb leírtam.

Ötletek:

1. politikai szájtot velem nem nagyon fox csinálni, hiszen bírlak ám, de tökmás erkölcsi alapon vagyunk.

2. Játékírásba, brain stormingba benne vok. (rts = real time strategy? tbs = ?

3. Miafaszt? Performance? Bővebben plz, ha lehet magyarul...

4. Hát ez nagy falat, de minden ilyenbe benne vok.

5. Norm,alizáljuk, de ehhez kicsit konstruktívabbnak kell lenni, minimum az építő kritika...

Sztem:

1. játék: kincskeresős, nyomkeresős "életszagú" játék: nyomok a való világban, neten jó kis sztorival, kb interaktív regény, krimi. (ezt már elkeztdtem vkivel csinálni)

3. Hicshájkörsz gájd tu di Örsz. (előbb csak Bp) Fasza, a való világot megíró, humoros, fiatalos, ingyenes gájd, persze angolul, majd más nyelveken is. (ez már kicsit ki van dolgozva nálam, a lé, a szállás, étterem, és szórakozási lehetőség reklámokból jön be)

ILLED 2008.05.07. 23:52:55

2. Nem mondom meg. :P :)
(Najóm elkúrtam a számozást...)

Dr. Zoidberg 2008.05.08. 01:49:18

LoL a 3-ast már én is kitaláltam, abba akár bele is vághatunk.
1-es: Az élő világban kincskeresősben ilyenformán legalábbis nemhiszek, mert az emberek akkor akarnak szórakozni mikor a gép előtt vannak, ha nem ott vannak akkor mással akarnak szórakozni nem a gépes fassággal, persze vannak kivételek, mindegy első ítéletre leszűkíted eléggé a célcsoportot.
Én valami olyasmire gondoltam pl, hogy virtuális államot csinálni szavazással, választással, később akár online pénzzel! Demopoly vagy nemtom. Ez egy másik ötlet, nem a politikai témájú cucc, mmint ez is politikai, de itt kvázi fiktív pártok lennének virtuális résztvevőkkel, de pl ők módosíthatnák a rendszert. DNS-Alkotmány-Forráskód egyremegy, ezért említettem már vhol az open-source democracy-t :).

1. politikai szájtot velem nem nagyon fox csinálni, hiszen bírlak ám, de tökmás erkölcsi alapon vagyunk.

Akkor elvesztegettünk csomó évet, hogy megpróbáljuk összeegyeztetni az erkölcsi alapokat. Érdekel a politika ugyanis, de nálam az erkölcs ezen felül álló kategória. Érzésem szerint közs platformon vagyunk a személyes erkölcsel kapcsolatban, a politikai irányzatok, ideológiák az egész más viz, jönnek mennek, mint a divat, család kérdése, hogy a magunkfajta merem azt mondani jóerkölcsű ember éppen merre sodródik, ha nem lesz belőle egyhamar apolitikus. (Vagy anti-politikus mint pl Konrád György ami szintén izgalmas dolog, de politikán fölött áll)
Szóval várom az ütközőzónákat, ez az ötlet megér szerintem egy kis összecsiszolódást ha téged ez a dolog nem irritál, öszintén szólva ebben tudnánk legjöbben egymás hasznára lenni, mindkettőnket érdekli a net meg a politika, nem arra gondolok hogy híreket írnánk vagy ilyesmi nem médium lennénk csak egy szavazórendszer első körben ahol a userek különböző kategóriákban osztályozhatják a tágértelemben vett demokrácia résztvevőit.. Szerintem elég innovatív.. Hmm?

"3. Miafaszt? Performance? Bővebben plz, ha lehet magyarul..." Canada on Strike c. SP részben van, mikor Butters-t fölrakják melegsztárnak a youtube-ra és csomót kaszálnak. Kuponokat legalábbis. :) Szal akkor ezt hagyjuk.

Szubkultúrás cucc se olyan nagy falat ki kell kicsit találni a részleteket aztán egy hét alatt föl lehet dobni a netre, orrba szájba mehet a reklám. Persze csak finoman.

Na ezeket szedjük össze külön mert egy barátom szavaival élve: adom!

Eligius 2008.05.08. 05:28:48

Érdekes ötletek. :) Open-source democracy. :D Ez nagyon tetszik. :) Bár hozzá kell tenni, elég nagy gond, ha a demokrácia már nem "nyílt forráskódú". Mert akkor az már nem demokrácia, hanem valami más. :) Nem véletlen, h nálunk sincs demokrácia. Az emberek nem tudják mi az. Az is probléma, h az embereknél a politika az erkölcs alatt van. :)
Mindenesetre érdekes társadalmi kísérlet lehetne, egy online-állam. Vajon itt is elbasznák-e az emberek? Szerintem igen. :)

ILLED 2008.05.08. 10:07:32

Politikai szájt: Revideálom nézeteimet, igazad van, pont ebből lehetünk egymás hasznára. Annál is inkább, mert én úgy látom, ma valamiféle UTÓDOK HARCA van. De ezt a szavazósdit dögunalomnak találom, vagy nemértem. (persze, mindig az egyszerű ötletek a legjobbak, mert a jútyúb sem csinálmást, mint tárhelyet, meg programot biztosít videóknak)

3-as: Jó, a "gájdon" gondolkodom, és amint pontosan összeszedtem gondolataimat, megírom.

Az Open-source democracy az nagyon tetszik!!! Mondhatnám: KURVAJÓ ÖTLET!!!

Animus 2008.05.08. 21:36:09

Az open-source democracy-t a szerzői jog védi. :)

Eligius: te olvastad már az alkotmányt? Neadjisten írtál már bele? Elárulom neked a jogállamoknak az alkotmány a forráskódjuk és nálunk ha jól tudom 44 óta nem alkotmányoztak, csak össze vissza ékeltek bele code-snipleteket. :)

Másrészt nem is volna jó ha minden ember tudna benne változtatni, de az internet erre is megoldást ad:

Tedd ki az alkotmányt a netre,
Vedd rá az embereket, hogy elolvassák, megértsék
Vesd föl a problémákat amik az alkotmányból következnek
Hagyd az embereket vitatkozni róla, hagyd, hogy megoldási javaslatokkal éljenek
Válaszd ki az X szakmailag (hatástanulmányok) legjobb megoldást
Szavaztasd meg az embereket melyiket akarják

Kész az open-source democracy.

Nálunk egyébként demokrácia van és az emberek (szép gyűjtő-fogalom) legtöbbje nem tudja mi az, ahogy sok demokráciában így van ez, de azért van egy egyre növekvő értelmiség aki nagyon is tudja, és van egy politikai rendszer is, amit demokratikusnak lehet nevezni, bár sok ellensúly hiányzik, nagyon nagy a parlament hatalmi túlsúlya a többi politikai szervvel szemben, de ez még így is működhetne, főleg, hogy a demokrácia elviekben önjavító rendszer (pl az alkotmányozás is ilyen, vagy a sejtek osztódása :)), csakhogy sajnos a politikusaink nem tudják mi az a demokrácia, mi meg folyton bedölünk nekik és ahelyett, hogy elkergetnénk őket a picsába(mmmint mi értelmiségiek), hagyjuk, hogy a megvezetett néppel és a többi megvezetett értelmiségivel a hátuk mögött gyakorolják ezt a konzerváló egyhelyben toporgó politikát és lenyeljék a pénzünket.

Régóta tervezem ezt az open-source-democracy dolgot, de ezt aztán alaposan át kell gondolni, mert forradalmi lehet. :)

És problémákba ütközhetünk más államok jogrendszerével. :) Szóval először játéknak kell titulálni mielőtt világuralomra törünk. :)

Majd agyalok, meg majd üljünk össze valamikor agyalni.

Eligius 2008.05.08. 22:04:57

1949. évi XX. - Ekkor keletkezett a mi jó öreg Alkotmányunk. :) És volt szerencsém olvasni.:)
De nálunk sehogy sincs demokrácia. Már régóta nincsen.
De az ötleted nagyon tetszik, nem is merült fel bennem, h ez rossz ötlet.:)
Amit írtam pedig nem véletlenül írtam. Ugyanis egy demokráciában az Alkotmány megváltoztatható, és ha rossz meg is kell változtatni. Márpedig a mostani rossz.
Miért?
Mert pl. a hatalmi ágak nincsenek eléggé szétválasztva. Ha egy párt 2/3-s többséget szerez, akkor bizony a törvényhozás és a végrehajtás teljesen egybemosódik. Ez pedig nem demokratikus.
De igazából nem is ezért nincs nálunk demokrácia. Hanem azért, mert nem tudunk úgy élni, nem tudunk demokráciában élni. Demokráciában az emberek kiállnak az érdekeikért és nem hagyják, h egy oligarcha réteg kisajátítsa a hatalmat. Márpedig nálunk most ez van.
De ez sem véletlen. Régóta nevelnek minket úgy, h ne tudjunk demokráciában élni.:)

Eligius 2008.05.08. 22:08:29

Mégvalami:
Igazad van. A jogállam alapja az alkotmány. De ez az alkotmány nem jogállamban és nem jogállamnak született. :) Igaz átalakították, de vigyáztak arra, h nehogy véletlenül működőképes legyen. :)
Azt is elárulom, h a mi alkotmányunk átmeneti.:) a preambulumában olvashatod, h a békés átmenet érdekében alkotott átmeneti alkotmányszöveg. 19 éve átmeneti.:)

Dr. Zoidberg 2008.05.08. 22:31:37

Nagyjából egyetértek, bár az alkotmány az én alkotmánytankönyvem szövege szerint azért hozták létre, hogy védje és biztosítsa az emberek jogait és leírja kötelezettségeiket. Legalábbis modenr értelemben ezt jelenti biztos az alkotmány szóval a jogállamot kéne képviselnie, de mindegy az eszköz, lényeg, hogy dinamikusan változtatható, értelmes és hozzáférhető törvénykönyvre van szükség.

És igen én is írtam valahol, hogy a hatalmi ágak nincsenek megfelelően szétválasztva, meg hogy elavult az alkotmányunk és igen igazad van és úgylátom szélesebbek is az ismereteid, mint az enyémek.

És sajnos valóban arra vagyunk nevelve, hogy egymást utáljuk (azt aki másik térfélen játszik) és ne a bírókat akik rossz szabályokat hoznak és korruptak.

Eligius 2008.05.08. 22:34:50

És most hogy tudjuk az alapvető problémát, ideje kitalálni hogyan változtassuk meg ezt az állapotot.:) Merthogy nem elég megtalálni a probléma okát, meg is kell oldani.
Kérdés: Meg lehet-e még oldani, vagy ez már egy elúszott hajó?

Eligius 2008.05.08. 22:39:49

Most hogy visszaolvastam, észrevettem, h kicsit eltértünk az eredeti témától. :) Persze a kapcsolat megmaradt, de érdekes volt visszaolvasni hogyan jutottunk a cicától az oroszlánig. Vagy fordítva. :D

Dr. Zoidberg 2008.05.08. 23:51:47

A BORGtól az Óceánig, Modern Operajáték ZS-Mollban!

Mr_Master 2008.05.09. 14:38:34

Zs-moll?Úgylátom mostanában kicsit sok volt a SouthParkból Dr. Chef barátom... :)
(hhahhaa... buzikutttyaaaaaaaaaaaa)
süti beállítások módosítása