A kártyán...

Címkék: emlék poén élmény

2009.01.20. 17:32

Mennyi pénz van a kártyán? - kérdezte meg nővérem az előbb. Engem meg mintha megütött volna a kettőhúsz erre a kérdésre, mert jól megtanultam 2004-ben Angliában, hogy a pénz nem a kártyán van, hanem a kártyához tartozó számlán.

Nem precízkedni szeretnék, mert magasról nagyívben nem érdekel, hogy helytelen-e így mondani, csak egyszerűen fizikailag megütött az elhangzott kérdés, mint amikor hallok egy pont ugyanolyan kattanást, mint amilyen az ébresztőórából még csörgés előtt jön, annak a hangja, hogy egy helyzetben áll a csörgésbeállító mutató a kismutatóval: "katt...titititi....titititi". Sokszor a kattanásra már felébredek és szeretném leütni az órát, csak ne halljam, hogy titititi, persze sosem jön össze. Tudatalatti, zsigeri reakció, hogy az ugyanolyan kattanásra, jöjjön az akárhonnan, ideges leszek.

Így történt most az előbb Blanka kérdésével. Az emlék amelyet előhívott, pengeélesen hasított belém erre a hívószóra:

Angliában egy táborzáró éttermi evészetet fejezetünk be a többi National Trustos önkéntessel, mikor kimentem felvenni pénzt a "kártyáról", hogy cigit vehessek. De a gép nem adott egy kanyi pennyt sem... Falfehéren tértem vissza a helyemre, mert a fizetés még hátravolt. Odaadtam szépen a kártyát a pincérnek, és vártam, hogy közlik, hogy maradhatok mosogatni, mikor csoda történt: visszahozták a kártyát, és minden rendben volt.

Mivel a "telefonomon" csak egy SMSnyi pénz volt, nagyon kellett ügyelnem a hazaküldött üzenetnél a fogalmazásra, mert nem tudtam volna visszakérdezni. Valami hasonlót hoztam össze utolsó karaktereimből: "Hány font van Blanka kártyáján?" (nekem nem volt dombornyomott kártyám, ezért az övét vittem)

A választ nem tudom elfelejteni: "Nem a kártyán van, hanem a hozzárendelt számlán, és nem font, hanem forint, melyet a bank költség felszámítása mellett átvált." Ott maradtam a kétségeimmel. Hazafele több bankautomatát is megpróbáltam, egy sem adott pénzt, mondván nincs a számlán. Nem tudtam, hogyan jutok fel Londonba, de csak odáig kellett valahogy eljutnom, mert volt kifizetett szállásom, és repülőjegyem haza.

Hirtelen nagyon jóban lettem a ronda svájci lánnyal, aki egy hétig fűzött eredménytelenül, mert kiderült, hogy ő is Londonba megy másnap. Már készültem a jelenetre, mit mondok majd először is, kedvest szépet neki, midőn közlik a vasútállomáson a kasszánál, hogy nincs pénz a "kártyán". De fölösleges volt betáraznom szegény Miriamot, mert ott is csoda történt. Így megmenekültem. Hálátlan az ember. Onnantól híre sem volt többé a mézes-mázas modoromnak, szegény, nem nagyon érthette, mi történt.

A lényeg, hogy Balász is egy lánnyal jelent meg az állomáson, ahova a találkozót beszéltük hetekkel korábban, csak ő egy nagyon szép francia lánnyal, akinek mellékesen megígérte, hogy felviszi a Towerbe (hahaha 10 fontért fejenként), mindezt persze Blanka "kártyáján" levő pénzből, merthogy neki szintén nem volt egy vasa sem, így mikor szembesültünk a problémával, hogyhogy nem a Modern Művészetek Múzeumában kötöttünk, ki, amely hogyhogy nem ingyenes volt.

A reptérre meg csak úgy tudtunk kijutni, hogy eladtuk a kifizetett szállásunkat, és gyalogoltunk addig a zónáig, ahonnan már elég pénzünk volt a vonatra, mert mikor ismét jegyet szerettem volna venni Londonban, nem történt csoda, és közölték, hogy nincs pénz a "kártyán".

Még szerencse, hogy Blanka a szakdoliját épp ilyen kártyarendszerekből írta, különben nem tudtam volna meg soha, hogy két féle leolvasó van: az egyik kapcsolatban van a bankkal, ilyet használ az automata, meg a londoni vasútpénztár, egy másik meg nincs kapcsolatban, azaz a kártyaleolvasó eltárolja a kártya azonosítóját, a terhelést, és később, mikor a leolvasóban lévő követeléseket lehívják, megterhelik a számlát is. De ebből az következik, hogy a számla egészen addig nem is játszik szerepet a dologban ez utóbbi esetben, azaz tényleg a kártyán van a pénz, nem pedig a számlán. Na.

A bejegyzés trackback címe:

https://sama.blog.hu/api/trackback/id/tr33891520

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: webdesign antwerp 2018.04.23. 09:29:44

Schwinn Csepel kerékpár - Bicikli bolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Zoidberg 2009.01.20. 18:56:14

Jó kis sztori, remek poszt még ilyet. Nekünk is volt hasonló szopásunk Csönge kártyájával északon, de aztán végül volt olyan ami beolvasta, de nem az volt a gond, hogy nem volt rajta penz, hanem karcolodott sztem. Persze a vegere penz se sok maradt rajta. :)

ewqcska 2009.01.21. 00:32:34

creditcard és debitcard a kulonbseg. mi is sokat szoptunk ezzel. nekunk debitcardunk van ami azt jelenti, hogy a penz a kartyanvan. mig a creditcardnal csak a honap vegen kell kiegyenliteni a szamlat. es valamiert a creditcardot preferaljak de nem tudom hogy miert mert az en gondolkozasom szerint a debit sokkal biztosabbnak hangzik. bar az orsi azt mondja hogy talan azert mert a bank szereti az adosokat. mert ha nem torlesztesz akkor nagy kamatot birnak ravagni havonta a fenmarado osszegre kb 50%-ot.

ILLED 2009.01.21. 09:46:08

Lófaszt. Leírtam, h mindez egy kártyával volt, csak más olvasórendszerben.

A bankkártya-hitelkártya különbség az nálam nem számított, bankkártyám volt, nem hitelkártyám.

a pénz meg minden esetben a számlán van... :)

Mr_Master · http://pszichoblog.blog.hu 2009.01.21. 12:07:22

nem... a pénz az minden esetben a bankban van... hiszen az övé :D

ewqcska 2009.01.21. 17:24:30

nekem a kartyamon van a penz.... szoval bocs

ILLED 2009.01.21. 18:06:08

Juhi: a számla meg szintén a bankban van.

Dénes: a kártyán abban az esetben van pénz, ha ráteszed a húszforintos érmét a kártyára... :D Egyébként meg a számlán van, csak a bankkártya (debitcard) egy kulcs, amivel hozzáférhetsz.

A hitelkártya (creditcard) meg bonyolultabb ugyanis ott a bank ad Neked hitelkeretet (hitel ad annak az ígéretednek, hogy Te azt majd visszafizeted), melyet lehívhatsz, és akkor nincs is pénzed, csak minden kölcsönösszeg lehívásakor.

De igazából nem zavar, ha azt mondod, h a kártyán van mert szerintem is logikus így használni, mivel nekünk az van a kezünkben. Na.

ewqcska 2009.01.22. 03:51:27

egyébként nem a számlában és a kártyában lenne a helyes. logikusan....
na jo lehet, hogy nem

ewqcska 2009.01.22. 03:52:08

egyébként nem a számlában és a kártyában lenne a helyes. logikusan....
na jo lehet, hogy nem

ewqcska 2009.01.22. 04:38:55

mit jelent a "jive"?

Dr. Zoidberg 2009.01.22. 22:12:31

A google szerint egy tánc, de ezt te hol olvasod?

ewqcska 2009.02.20. 11:05:18


Walesi bárdok - Gyurcsány verzió
Gyurcsány király, az orrkirály,
Léptet böszmén lován.
Hadd látom, úgymond, mennyit ér
Ez a kurva tartomány.

Van-e folyó, és földje jó?
Legelőin fű kövér?
Nehogy már Kóka nyúlja le,
Ami még nem az enyém!

S a nép, ez kurva nép,
Ha oly boldog e rajt,
Mint akarom, s mint a barom,
Mit kormányom igába hajt?

Feleség! Bennem
Anyád legszebb gyémántjára lelt,
Pénzt, hatalmat, földet, folyót
Apró-Gyurcsány vagyonban lelsz.

Gyurcsány király, az orrkirály,
Vágtat böszmén lován,
Szegfűvel ülteté be ő
Az egész tartományt.

Apró Antal vára az
Hol aznap este szállt,
Piroska, a jó anyós,
Vendégli a királyt.

Vadat és halat, s mi jó falat,
Szem-szájnak ingere,
Sürgő csoport, száz szolga hord,
Hogy nézni is tereh.

Igyál, Feri, egyél, Feri,
Szól mama, a fifikás,
Tiéd Klára lányom is,
Csak te légy az új király!

Hagyott Ferenc csapot-papot,
Hát kell egy új család,
A pénz szaga, a hatalom,
S a kés már Péter hátába állt.

Vadat és halat, s mi ez ég alatt,
Szem-szájnak kellemes,
Azt látok én, de ördög itt,
Ki ellenem szavaz!

Gyurcsány király, az orrkirály
Vágtat Putyin után.
Lesz neked egy új helyed, egy jobb helyed:
A Kreml oldalfalán!
süti beállítások módosítása